Дан науке у "Десанки"

У нашој школи 26. децембра 2018. одржан је веома успешно још један Дан науке. Ученици свих разреда, родитељи и предшколци могли су да виде шеснаест радионица и много више научних експеримената и изложбених поставки. Посетиоци и извођачи могли су да се на забаван начин увере у законе природе и науче много тога.

Органиизатори су Ивана Радичевић, помоћница директора, и Тања Парезановић, наставница географије.


Биологија

У кабинету биологије експериментима је руководила наставница Мирјана Богићевић. Уз помоћ својих асистената показала је како стабло проводи воду све до цветова, како се одвија бесполно и полно размножавање, скелеп бескичмењака и модел од жице великог мозга.

Биологија

У експерименталној радионици коју је водила наставница биологије Јасмина Ружичић, посетиоци су могли да се својим очима увере да у издахнутом ваздуху има угљен-диоксида, да у листовима има хлорофила и да се квасац размножава бесполно. Ове веома занимљиве експерименте изводили су ученици 5/2 и 5/4 под будним оком своје наставнице.

Хемија

На Дану науке 2018. у кабинету хемије могао се пробати "хемијски коктел", "дух из боце" је испуњавао жеље најмлађим посетиоцима, "уплашени сумпор и бибер" бежали су од молекула детерџента, добијен је "гас за гашење свеће" – превентива пожару, шљокичави "љигавац" се преносио из руке у руку, а све се завршило украшавањем "новогодишње хемијске јелке".
Организатор ових експеримената била је наставница хемије Душанка Јочић.

Ардуино секција

Техничка секција (Ардуино секција) излагала је резултате свог рада у холу испред кабинета техничког. Наставник Владимир Стојановић и чланови секције показали су роботе конструисане у школи. Они су њима руковали бежичним путем преко мобилног телефона, играли се „ на голиће“, показали транспортну роботску руку и роботића Тротобота (троточкаша). Показали су и како изгледа лајт-шоу који су направили уз помоћ лед-лампица, семафор и „бесконачно огледало“.
Ученици су могли из прве руке да се увере како је лако конструисати, односно „склопити“ једноставан роботић, којем се касније може надоградити и проширити функционалност.

Техничко и технологија

У холу наше школе у оквиру Дана науке 2018. постављена је изложба радова ученика петог и шестог разреда претходних генирација, али и садашњих. Ову изложбу поставили су наставница Драгана Радека и ученице шестог разреда Катарина Павловић, Кристина Миловановић, Ивона Тодоровић и Елена Марковић (Фотографије са изложбе).

Техничко и технологија

У учионици техничког и технологије ученици су се упознали са електромагнетизмом преко огледа који су показали како ради генератор електричне енергије, како се открива електромагнетно поље, како ради електромагнетна дизалица, изгледа најједноставнији мотор и како је радио електромагнетни топ за време Првог светског рата.
Ученици-демонстратори уз помоћ наставника Владимира Стојановића показали су како се електрична енергија трансформише у топлотну уз помоћ графита и „електричним резбарским луком“.
Посетиоци су могли да виде дејство и принцип рада електромагнетног поља, као и његову примену у свакодневном животу, као и како струја може да се створи трошењем механичке енергије и искористити се приликом обављања неког посла (мотор/кретање, грејање/сечење).

Српски језик

Ученици старијих и млађих разреда учествовали су у радионици „Да ли знаш када те лажу?“, коју је припремила наставница српског језика Биљана Кнежевић уз помоћ ученика 6/3. Неки ученици показали су се као заиста пажљиви слушаоци, па су успевали да препознају када неко лаже или говори истину. Одговори групе бележени су уз помоћ пликерс апликације. Након експеримента и показаних резултата ученицима је приказан краћи филм у коме су добили неколико корисних савета како да разоткрију лаж.
За наше најмлађе посетиоце припремили смо у прилогу листић-бојанку са ове радионице.

Енглески језик

У кабинету за енглески језик ученици су правили лажни снег (fake snow), израђивали честитке са ликом Рудолфа, пахуљице од штапића за уши, правили Деда Мраза (Santa Claus) и новогодишњу јелку (Christmas tree), а допао им се и Снешко Белић од пластичних чаша. Док су се забављали правећи нешто по свом избору, слушали су новогодишње и божићне песмице на енглеском језику. Ученици су проширили свој речник, слушали инструкције и објашњења на енглеском и обновили још много тога из градива. Ове радионице осмислиле су наставнице Светлана Милентијевић и Александра Ђорђевић, а у извођењу су им помагали веома одговорно ученици-асистенти.

Новинарска секција

Чланови Новинарске секције уз подршку свог руководиоца наставнице Биљане Кнежевић и овог пута били су активни, одговорни и професионални. Сваки члан је добио задужење да прати извођење експеримената у одређеној учионици, фотографише најзанимљивије тренутке и сними филм извођења самог експеримента. Након тога морали су да начине избор фотографија и доставе оне најуспешније, које су објављене на школском сајту. Последњи задатак био је писање вести/извештаја о експериментима које су пратили за школски часопис-сајт „Сусрети“.

Географија

За Дан науке у кабинету географије изведено је чак девет експеримената! Ученици су могли да виде зашто долази до глобалног загревања, зашто је лакше пливати у сланој води, како долази до спирања тла, ротације Земље, како се шири космос, како настају планине и ерупцију вуклана. Најмлађи су израђивали макете фосила, а најзанимљивије за све посетиоце било је виртуелно путовање Сунчевим системом.

Математика

У кабинету математике ученици и предшколци могли су да решавају математичке загонетке. Једна од најзанимљивијих била је како се размрсити са само две пертле. Ученици су погађали замишљени број, откривали скривену суму, процењивали са колико најмање мерења се може открити затварач са скривеним новчићем, одређивали број Пи уз помоћ шибица, правили фигуре из равни и простора и црали уз помоћ огледала. Ове радионице организовали су наставници Баги Имре, Анђела Милетић, Тамара Живковић и Наталија Драшковић.

Физика

У кабинету физике научну радионицу организовао је наставник Никола Павловић са својим асистентима из шестог, седмог и осмог разреда. Они су уз помоћ наставних учила прошли кроз програм физике за основну школу и у пракси показаку законе механике, мерања, притиска, једносмерне струје, електростатике, оптике и осцилација.
Више о оном што је показано можете сазнати у филму

ПП служба

Кроз презентацију „Путујемо кроз свет – различити поздрави у различитим културама“ кроскултурална психологија је приближена деци.
Интерактивна презентација је садржала поздраве из петнаест култура. Током целокупне презентације деца су била активна – учествовала су у откривању разлика између поздрава и њихових значења. Презентација је имала за циљ да ученици усвоје нова знања о другим културама и сензибилишу се на разлике.

Физичко

У спортском кутку ученици су могли да се практично увере да су физика и спорт веома повезани. Наставници Анита Ивовић и Петар Ивовић изабрали су џудо, фудбал и гимнастику да подуче ученицима како могу бити успешни у спортовима примењујући познате законе физике. У томе су им помагали ученици – асистенти.

Ликовно

Уз помоћ наставнице ликовне културе Мирјане Фуштић посетиоци ликовне радионице научили су како да од рециклажног материјала (картонских ролни) направе за оловке са декоративним елементима. На радионици је било динамично и занимљиво, а ученицима млађих разреда била је нарочито занимљива, па су се због тога и дуже задржавали у њој.