Ђачке активности - Извештаји, посете, такмичења...

е-Летопис    

Резултати Дабар такмичења за старије разреде

Сазнај више
Едукатори Црвеног крста одржали предавање о трговини људима

Едукатори Црвеног крста одржали су 6.11.2019. предавање на тему „Програм борбе против трговине људима“. Предавању, које је било веома корисно и занимљиво, присуствовали су ученици 6/2. О томе сведоче бројна постављена питања након завршеног предавања.

Ученици млађих разреда на Кидс-фесту

Ученици млађих разреда посетили су 16. октобра 2019. са својим учитељима Петнаести дечији фестивал Кидс-фест. Гледали су филм „Чувена инвазија медведа на Сицилију“. Као и увек, било је и много додатног садржаја, па су ученици учествовали и у дечијим радионицама, јели слаткише и кући понели шарене балоне.

Предавање: Насиље – негативна појава

У оквиру теме „Основи безбедности деце“ Ивана Павличевић, полицијски службеник МУП Звездара, одржала је 16. септрембра 2019. у 4/1 предавање са темом Насиље као негативна друштвена појава. Ученици су били веома пажљиви, питања је било много, па се разговор на ову тему наставио на одмору и након предавања.

Показни час кошарке

Кошаркашки клуб „Церак“ одржао је 12. септембра 2019. показни час ученицима 4/1 и 4/3. Ученици који су већ дуго чланови овог клуба охрабрили су своје другаре да се укључе у активно тренирање овог спорта.

Матуранти

Збирке задатака за завршни испит →

Српски језик

Математика

Комбиновани тест


„Десанкини“ ђаци пливали за Часни крст

На Крстовдан, 18. јануара 2020, ученици наше школе, заједно са основцима из још 50 школа, учествовали су на базену „Ташмајдан“ у пливању за Часни крст.

Сазнај више
Еко квиз „Прљаво или чисто, није исто“

Ученици наше школе учествовали су 10. јануара 2020. у Еко-квизу „Прљаво или чисто – није исто“, у организацији ЈКП „Градска чистоћа“. Квиз је одржан у Дому културе организатора.

Сазнај више
Звездара у оку Марије Канкараш 7/3

Ученица наше школе Марија Канкараш 7/3 једна је од учесника фото-конкурса „Београд и Звездара у мом оку“, који је објавио Календар за 2020. годину са најуспешнијим фотографијама.

Сазнај више

Одржан нови сусрет
Lego ergo sum

Љубитељи књижевности одржали су још један књижевни сусрет 26. децембра 2019. на коме су представили романе које препоручују својим вршњацима, а ван школске лектире су.

Емилија Савић 6/3 је препоручила роман „Ноћна школа“ К. Џ. Доерти.

Александар Колески 5/3 је представио „Књигу за Марка“ Светлане Велмар Јанковић.

Татјана Василић 5/3 је препоручила крими роман „Пет пријатеља у невољи“ Енид Блајтон.

Тијана Василић 5/3 је представила роман „Оливер Твист“ Марка Твена.

Гости на овом сусрету били су Новак Бубоња 5/3 и Филип Канкараш 5/3. Они су говорили о књигама које им се допадају, а за следећи сусрет ће се припремити да буду учесници-излагачи.

Овај сусрет је водила Биљана Кнежевић, наставник српског језика и књижевности.

Сазнај више...


Представљамо вам...
Кристину Миловановић, књижевни таленат

Кристина Миловановић, ученица 7/4, освојила је у новембру 2019. прво место на литерарном конкурсу „Свет је округао, а не коцкаст“ у категорији старијих основаца. Конкурс je организоваo сајт „Моје дете“ за ученике Србије са циљем удаљавања деце од штетног коришћења мобилне технологије и рачунара.

Кристина је у новембру награђена и на литерарном конкурсу Удружења „Паукови Србије“ за најлепшу песму о пауку. Ово удружење жели да разбије предрасуде, проучава и заштити паукове Србије.

Наставник српског језика ове даровите ученице је Јасна Рикерт Стевановић.


Одржано „Дабар“ такмичење за четвртаке

У информатичком кабинету 27. новембра 2019. одржано је „Дабар“ такмичење за ученике млађих разреда. Координатор овог такмичења је наставница Драгана Радека. Учествовали су ученици 4/1 (наставник Јелена Чедић) и 4/3 (наставник Даница Петровић Станисављевић).

Наши млади такмичари били су веома задовољни, јер су имали ново искуство блиско њиховим интересовањима.

У нашој школи, која је део међународне заједнице Еко-школа, спроводи се пројекат „Свака лименка се рачуна“, који промовише културу скупљања и рециклирања лименки, што директно доводи до смањења отпада, а на тај начин и до заштите животне средине, као крајњег, општег и најзначајнијег циља.

Сазнај више


Поезијом у свет

На овогодишњем општинском такмичењу „Ђачка песничка сусретања“ одржаном 17. новембра 2019, наше ученица Дуња Кузмановић 2/3 (наставник Достана Павловић) и Теодора Стојановић 8/2 (наставник Јасна Рикерт Стевановић) освојиле су друго место у својој узрасној групи.

Мој оглас

Поклањам чизме, гумене, моје,
баш воле кишу, розе су боје.

Јесен је стигла, право време
да се у чизмама у шетњу крене.

Поклањам чизме, шљапкати знају,
са њима обиђох баш сваку бару.

Лепо је кад под њима лишће шушне,
Ево извол'те, нису бушне!


„Десанка“ на Фестивалу креативне рециклаже

У оквиру рада Еко школе наши ученици и чланови Еко одбора учествовали су на трећем Фестивалу креативне рециклаже одржаном 17. новембра 2019. у ДК „Вук Караџић“, где су изложили своје радове.

О учесницима и радовима...

На Фестивалу креативне рециклаже своје радове изложили су Теодора Стратијевић (8/4) – „Еко баштован“, Марија Канкараш (7/3) – „Морско дно“, Маја Канкараш (родитељ, члан Еко одбора) – „Диск-о-сако“, „Торба за у торбу“.

Ученици 3/3 осмислили су играчке-наставна средства за потребе часа енглеског језика приликом обраде наставне јединице „Toys from recycled materials“: Ленка Новаковић и Филип Стојковић – рад „Мој робот“ и Тара Ђинђић, Ива Ђорђевић, Лука Ђорђевић, Милица Најдановић и Страхиња Ђорђевић осмислили су играчку „Моја ракета“.

О фестивалу...

Фестивал креативне рециклаже организовали су „Звездарски еколошки центар“ и Удружење „Чувари старих заната“ из Београда, под покровитељством Града Београда и Општине Звездара.

Фестивал је поред изложбеног дела организација и појединаца обухватио и представљање рада еколошких удружења, Еко панел-дискусију „Upcycling, downcycling, recycling“ и Еко-креативну сцену на којој су предшколци, драмске секције основних школа и МНРО „Звездаре“ извели скечеве са темом очување животне средине и послали снажне поруке присутнима.


Ученици посетили 64. Сајам књига

У четвртак 24. октобра 2019. године, група од четрдесет пет ученика наше Школе, у пратњи наставнице руског језика Слободанке Марковић и библиотекарке Сњежане Леканић, посетила је и ове године, на школски дан, 64. Сајам књига.

Ученици су обишли Сајам, а посебну пажњу посветили су руском штанду „Књиге из Русије“, на којем су присуствовали активностима организованим за децу која уче руски језик (слушање руских песама, квизови, рецитовање, тестирање знања, савети и упутства за учење и рад на упознавању са руским језиком и руском културом...).

Ученици су обишли и изложбе у хали 2Ц, а неки су погледали и представу или део представе ученика Прве београдске гимнзије.

Многи су се вратили кући са жељом да одмах почну да читају књигу коју су купили. Може се закључити да је посета Сајму деци била корисна, занимљива, али и релаксирајућа.


Општина Звездара наградила најуспешније ученике 2018/19.

Поводом обележавања Дана општине, 16. октобра 2019, у свечаној сали Шесте београдске гимназије додељене су награде ученицима који су освојили прво, друго или треће место на Републичким такмичењима и њиховим наставницима менторима. Међу награђеним ученицима основних и средњих школа са Звездаре су и три ученика наше школе:

  1. Анђела Куч 7/1 – прво место на Републичком такмичењу из књижевности „Књижевна олимпијада“ (наставник Дубравка Јеремић)
  2. Татјана Петровић 5/1 – златна медаља на Републичком такмичењу из џудоа (наставник Анита Ивовић)
  3. Борис Рутовић 6/1 – златна медаља на Републичком такмичењу из џудоа (наставник Анита Ивовић)


„Десанкини“ радови награђени на ликовном конкурсу

„Да право свако – дете ужива лако“

Градска општина Звездара, у оквиру Дечије недеље 2019, наградила је радове приспеле на конкурс „Да право свако – дете ужива лако“. Наша ученица Маша Станковић 4/4, чији је учитељ Бојана Зечевић, освојила је прву награду, а ученица Ленка Новаковић 3/3, чији је учитељ Марина Бајагић, освојила је другу награду у категорији млађег узраста.

Ови радови учествују на градском такмичењу. Видећемо их на изложби од четвртка 10. октобра 2019. у Установи Вождовачки центар „Шумице“.


Имам право!

Тијана Јанковић, наша бивша ученица и глумица „Пан театра“, одржала је 8. октобра 2019. у оквиру прославе Дечије недељење интерактивну радионицу о дечијим правима за тинејџере у 8/1. Помоћу занимљивих и динамичних драмских игара успела је да заинтересује тинејџере и подучи их како да се ослободе стида и предрасуда.

Одељенски старешина је Александра Ђорђевић, а радионици је присуствовала и учитељица 8/1 Даница Петровић Санисављевић.


Ивана Мемаровић, представник Управе саобраћајне полиције, одржала је 7. октобра 2019. предавање у 4/1. Тема је била Безбедност деце у саобраћају. Ученици су пажљиво пратили предавање, па су у другом делу часа постављали многобројна питања.

Предавање је било занимљиво, поучно и корисно.

Лифт није играчка

Ученици наше школе млађих разреда погледали су 4. октобра 2019. едукативну представу и квиз „Лифт није играчка“, у организацији Јавног предузећа Градско стамбено, са циљем повећања безбедности деце у лифту и упознавања са могућим опасностима. Гледајући представу малишани су учили како безбедно, правилно и културно да се понашају у лифту. До сада је едуковано 20.000 деце у 120 школа у Београду.

Прилог Студија Б о овом догађају можете видети ОВДЕ.


„Рециклажа за почетнике“

У одељењима II/2 и II/4, током септембра 2019, Центар за позитиван развој деце и омладине организовао je три едукативне радионице за децу - „Рециклажа за почетнике“.

Радионице су обрађивале теме заштитe животне средине, значаја рециклаже и вештине рециклирања.

Ученици су активно учествовали у радионицама, уживали и кроз игру много тога научили. Своје новостечено знање пренеће вршњацима.


Посета Сајму спорта на Звездари

Ученици млађих и старијих разреда наше школе посетили су 20. септрембра 2019. Сајам спорта, који се одржао на теренима СЦ „Олимп“. Ученике су повеле наставнице Марина Бајагић, Даница Петровић Станисављевић, Анита Ивовић и Наталија Драшковић.
Сазнај више...

Окречени зидови школског терена

Чланови Еко патроле 30.8.2019. окречили су зид на школском терену, као и судијску кућицу. Овом активношћу завршавамо план за ову школску годину и трасирамо пут за нове активности на уређењу школског дворишта.

Захваљујемо се Општини Звездара на помоћи приликом уређења школског дворишта пред почетак нове школске године.


Повратак у почетак

Ученици одељења 6/1 и 6/3 у уторак, 17. септембра 2019. године у пратњи наставнице грађанског васпитања Тање Плазинић, присуствовали су предавању „Наслеђе Винчанске клтуре - Повратак у почетак", које је одржао археолог Драган Јанковић у Дечјм културном центру Београда.

Предавање је реализовано у оквиру манифестације Дани европске баштине 2019. године.

Током предавња ученици су имали прилику да се упознају са начином живота наших предака, као и са предметима које су користили.


Наши ученици награђени на литерарном конкурсу на енглеском језику

“A sentence I will never forget“

Два ученика наше школе, Марија Канкараш (одељење 6/3) и Лука Ћирић (одељење 7/1) учествовали су на наградном литерарном конкурсу који је организовао Институт за стране језике. Њихов задатак био је да напишу кратку причу на тему “A sentence I will never forget“. Оба ученика су врло успешно одговорила на захтеве овог конкурса и оба рада су изабрана међу десет најбољих међу предатим. Ментор је била наставница енглеског Александра Ђорђевић.

Свечана додела награда одржана је у седишту Института за стране језике у Београду 1.7.2019.године, након чега су сви награђени ученици били позвани да присуствују креативној језичкој радионици. Лука је био спречен да присуствује овом догађају, а Марија је била ту и на самој радионици показала изузетно познавање енглеског језика и сјајно се снашла у решавању логичких задатака који су били пред њом.

Најбоља одељенска заједница 7/1 на наградном излету

Отвореним аутобусом до Авале

Ученике одељења 7/1, као резултат бројних похвала које су добили као одељењска заједница, школа је наградила једнодневним излетом до Авале, који је реализован 22.6.2019. године.

У пратњи свог одељењског старешине Александре Ђорђевић и учитељице Данице Петровић Станисављевић ученици су отвореним аутобусом ишли до Авале, где су посетили Авалски торањ и имали уживали у природи.

Излет је био и едукативног карактера, јер су на путу до Авале упознали многе делове Београда и видели неке од најважнијих грађевина у Београду.

На овај начин су ојачани и њихови међусобни односи и повећан је ниво мотивације за даље напредовање и у осмом разреду.

„Еко школа“ добила свој лого

Након завршетка конкурса цртежа за Еко лого наше школе у јуну 2019, Еко одбор је одабрао најбољи рад: лого Марије Цвјетковић, ученице 8/1 школске 2017/18. године.

Овај цртеж је одговорио на све захтеве: израђен је на основу постојећег лога школе, како би се задржала ознака препознатљивости, у вези је са делатношћу којом се бави Еко школа и представља мотив из наше непосредне околине.


Еко патрола офарбала голове на школском терену

Чланови Еколошке патроле офарбали су 7.6.2019. голове на школском терену. Иако је било веома топло и под јаким сунцем, били су упорни и обавили свој задатак веома одговорно и добро. У фарбању су учествовали ученици Василије Ристић 7/1, Милош Барбул 7/3 и Вукашин Марковић 7/3. Ову акцију извели су под руководством школског домара.

Спремни и вољни да помогну били су и Лука Маркељић 7/3 и Андрија Петровић 7/3. Ови ученици учествовали су у шмирглању-припреми за фарбање.


Архива вести