Ђачке активности - Извештаји, посете, такмичења...

Показни час кошарке
Кошаркашки клуб „Церак“ одржао је 13. марта 2019. показни час у 3/1 и 3/3. Циљ овог часа јесте промовисање спорта као здравог начина живота.
Пријатељске утакмице „Дис“ - „Десанка“
Девојчице суседне школе „Владислав Петковић Дис“ и „Десанка Максимовић“ одиграли су три пријатељске одбојкашке утакмице: 21. децембра 2018. у „Дису“, а 13. марта 2019. у „Десанки“.
Сазнај више...
Наши ученици награђени на литерарном конкурсу на енглеском језику

“A sentence I will never forget“

Два ученика наше школе, Марија Канкараш (одељење 6/3) и Лука Ћирић (одељење 7/1) учествовали су на наградном литерарном конкурсу који је организовао Институт за стране језике. Њихов задатак био је да напишу кратку причу на тему “A sentence I will never forget“. Оба ученика су врло успешно одговорила на захтеве овог конкурса и оба рада су изабрана међу десет најбољих међу предатим. Ментор је била наставница енглеског Александра Ђорђевић.

Свечана додела награда одржана је у седишту Института за стране језике у Београду 1.7.2019.године, након чега су сви награђени ученици били позвани да присуствују креативној језичкој радионици. Лука је био спречен да присуствује овом догађају, а Марија је била ту и на самој радионици показала изузетно познавање енглеског језика и сјајно се снашла у решавању логичких задатака који су били пред њом.

Најбоља одељенска заједница 7/1 на наградном излету

Отвореним аутобусом до Авале

Ученике одељења 7/1, као резултат бројних похвала које су добили као одељењска заједница, школа је наградила једнодневним излетом до Авале, који је реализован 22.6.2019. године.

У пратњи свог одељењског старешине Александре Ђорђевић и учитељице Данице Петровић Станисављевић ученици су отвореним аутобусом ишли до Авале, где су посетили Авалски торањ и имали уживали у природи.

Излет је био и едукативног карактера, јер су на путу до Авале упознали многе делове Београда и видели неке од најважнијих грађевина у Београду.

На овај начин су ојачани и њихови међусобни односи и повећан је ниво мотивације за даље напредовање и у осмом разреду.

„Еко школа“ добила свој лого

Након завршетка конкурса цртежа за Еко лого наше школе у јуну 2019, Еко одбор је одабрао најбољи рад: лого Марије Цвјетковић, ученице 8/1 школске 2017/18. године.

Овај цртеж је одговорио на све захтеве: израђен је на основу постојећег лога школе, како би се задржала ознака препознатљивости, у вези је са делатношћу којом се бави Еко школа и представља мотив из наше непосредне околине.


Еко патрола офарбала голове на школском терену

Чланови Еколошке патроле офарбали су 7.6.2019. голове на школском терену. Иако је било веома топло и под јаким сунцем, били су упорни и обавили свој задатак веома одговорно и добро. У фарбању су учествовали ученици Василије Ристић 7/1, Милош Барбул 7/3 и Вукашин Марковић 7/3. Ову акцију извели су под руководством школског домара.

Спремни и вољни да помогну били су и Лука Маркељић 7/3 и Андрија Петровић 7/3. Ови ученици учествовали су у шмирглању-припреми за фарбање.


„Мој љубимац – мој тајни агент“

Ученици 2/3 и њихова учитељица Марина Бајагић учествовали су почетком јуна на ликовном конкурсу "Мој љубимац - мој тајни агент", у организацији Mega Com Film-a. Показали су маштовитост и тимски рад, па је цртеж освојио друго место, а ученици награду - Слаткотека крофне за цело одељење.

Награду су у сласт појели последњег дана ове школске године, а у суботу, 15.6.2019. посетили су изложбу свих радова у холу „Комбанк дворане“.

„Десанкино“ 2/3 освојило друго место


Млада песникиња

На трећем литерарном конкурсу „Мој љубимац“, који је организовао Дечији културни центар Београд, ђак наше школе Лена Валић из IV/2 освојила је прво место. Њену песму је жири, на челу са познатим дечијим писцем Слободаном Станишићем, прогласио најбољом у оштрој конкуренцији ученика од 2. до 4. разреда из целе Србије.


Црвени крст обезбедио летовање

Црвени крст Звездара је, због дугогодишње успешне сарадње са нашом школом, обезбедио бесплатно летовање социјално угроженим ученицима. Летовање је обезбеђено у Баошићима (Црна Гора) у јулу и у летњем кампу Црвеног крста у Митровом пољу код Александровца у августу. Захваљујемо секретару Црвеног крста Александру Златићу.

Руководилац Црвеног крста Јасмина Ружичић, наставница биологије.


Обележен Дан заштите животне средине

У оквиру обележавања Дана заштите животне средине и рада Еко-школе представници Звездарског Еколошког Центра и Уметничког удружења „Чувари заната“ одржали су на часу одељенског старешине 5. јуна 2019. у 6/3 радионицу Уметничка рециклажа – асемблаж „Мој лични отпад“.

Ученици су стекли нова знања о загађењу воде и ваздуха, као и о начину смањења отпада на Земљи. Суочени са фотографијама на којима се види негативно дејство човека на природу, ученици су одлучили да учествују на јесењој изложби асемблажа у организацији „Чувара заната“ како би и сами део отпада усмерили ка рециклажи.

Одељенски старешина 6/3 је Биљана Кнежевић.

Постављен пано Еко-школе

Еко-одбор наше школе поставио је 4. јуна 2019. стални и покретни пано како би сви ученици, запослени и гости били упознати са активностима које имамо у оквиру Међународне организације „Еко-школе“.

На сталном паноу налазе се информације о плану рада, члановима Еко-одбора и Еколошке патроле, еко-мото школе, постер који подсећа на обавезне кораке, као и потврда о пријему у Еко-школу. На променљивом паноу налазе се фотографије о тренутним активностима ученика, као и њихови радови везани за ову тему. Овом паноу придружује се и изложбени простор у коме се тренутно излажу ликовни предлози за еко-лого школе, које су радили ученици млађих разреда.

Постављањем ових паноа Школа је за један корак ближа добијању „зелене заставе“.

Безбедност деце у саобраћају

Ученици свих одељења трећег разреда наше школе присуствовали су 3. јуна 2019. предавању саобраћајне полиције са темом “Безбедност деце у саобраћају“.

Предавачи су показали фотографије различитих ситуација у саобраћају, па су уз дискусију и одговоре на поставњена питања, ученици показали завидно знање у познавању саобраћајних правила (кретање пешака коловозом, кретање бициклиста, сигурност приликом вожње, безбедно прелажење улице, правила и њихово нарушавање, саобраћајна сигнализација...). Трећаци су били искрени, па су признали да се некада и не придржавају прописаних правила из непознатих разлога (прелазе улицу на недозвољеним местима, не везују појас у аутомобилу, возе бицикл непрописно и слично).


Четвртаци у Смедереву

У петак, 31.5.2019. године, ученици четвртог разреда су са својим учитељима били на полудневном излету у Смедереву. Посетили Музеј града Смедерева, који представља завичајну музејску установу комплексног типа, a у саставу музеја су различите збирке. Ово одредиште одабрано је као наставак проучавања историје српског народа у оквиру предмета природа и друштво, па су своје знање допунили новим информацијама и, преко музејских експоната, визуелно доживели делић прошлости нашег народа.

Наредна станица била је Смедеревска тврђава, коју су саградили Ђурађ Бранковић и његова супруга Јерина. На крају су ученици у пратњи водича посетили цркву Светог великомученика Георгија, која се налази на централном тргу града Смедерева.

Поред образовних садржаја, овај излет је био и прилика да се ученици забаве и друже.


Бирамо Еко лого школе

Ученици млађих разреда учествовали су у конкурсу за лого школе у оквиру пројекта „Еко школа“. Њихов задатак био је да на постојећем логу наше школе нацртају нешто што би представило наше окружење и њихов доживљај заштите животне средине. Од ових радова направили смо 24. маја 2019. изложбу, а чланови Еко одбора ће одлучити који цртеж ће бити узет за нацрт Еко-лога школе.

Здрава дрУжина на делу

Тим за предузетништво и међупредметне компетенције наставља са радом у оквиру пројекта Здрава дрУжина. У сарадњи са родитељима и „Еко школом“ 23. маја 2019. ученици 2/1, 2/2, 4/4, 6/3, чланови Еко секције и полазници боравка имали су промоцију здраве ужине: наставници и родитељи правили су ученицима воћну салату и смутије од воћа и поврћа.

Циљ ових активности је стицање здравих навика у исхрани са намером да оваква ужина заживи у школи.


КЊИЖЕВНА ОЛИМПИЈАДА

У суботу, 11. маја у Сремским Карловцима одржано је Републичко такмичење из књижевности Књижевна олимпијада. Ученица наше школе Анђела Куч 7/1 постигла је изванредан успех освојивши ПРВО МЕСТО.


Здрава дрУжина

Последње недеље априла 2019. у нашој школи обављено је анкетирање ученика о ономе што најчешће једу за ужину у школи. Ова анкета део је пројекта „Здрава дрУжина“, који је осмислио Тим за предузетништво са циљем подизања свести ученика о здравом начину исхране. Анкетирање ученика је прва фаза пројекта у ком ће се прикупити и анализирати подаци о томе колико се наши ученици здраво хране.

Од ове школске године наша школа је укључена у предузетнички пројекат који реализује и Министарство просвете, а од другог полугодишта и у рад Међународног пројекта заједница „Еко школа“, који Министарство просвете подржава. Циљ је развој предузетничког духа и компетенција код ученика и наставника, као и развијање еколошке свести и здравих навика живљења.


Обележен Дан планете Земље

Ученици и наставници нашег боравка обележили су на занимљив начин 22. април, Дан планете Земље: користећи рециклажни материјал (пластичне чепове) израдили су два мозаик-паноа. Један од њих представља нашу планету, а други подсећа на Дан планете Земље.

Њихови васпитачи су:
Милица Савић и Ана Јовановић.

Еко секција обележила Дан планете Земље

Чланови Еко-секције ученика од другог до четвртог разреда наше школе обележили су Дан планете Земље (22. април) израдом заједничког паноа. Ученици су писали песме на тему „Не прљај, немаш изговор“ и цртали пригодне цртеже. У прилогу можете видети како изгледа њихов заједнички рад изложен у холу другог спрата школе.


Робо-Инт инвент 2019

У суботу 20. априла 2019. године, одржано је општинско такмичење из Роботике и интерфејс технологије "Робо-Инт инвент 2019" за основце. Ученици наше школе, Димитрије Савић (7/1) и Лука Ћирић (7/1) остварили су запажен резултат, прво и треће место, као и пласман на градско такмичење. Ментор ових ученика је наставник техничког Владимир Стојановић.

Мале олимпијске игре – такмичење које развија спретност, брзину, прецизност и спортски дух!

У среду 17.4.2019. у Основној школи “Ћирило и Методије” одржано је такмичење под називом “Мале олимпијске игре”. Учествовали су ученици од 1. до 3. разреда. Деца су се такмичила у брзини, спретности и прецизности. Изводили су задатке на забавном полигону, полигону спретности и полигону свестраности.
Сазнај више...

Питомци МШ „Петар Коњовић“ одржали концерт у нашој школи

Ученици МШ „Петар Коњовић“ одржали су 10. априла 2019. мали концерт за ученике наше школе. Гости су у пријатној атмосфери упознали наше ђаке са музичким инструментима: виолочелом (челом), трубом, хармоником и флаутом. Млади инструменталисти показали су само део свог знања стеченог у музичкој школи.

Ученици млађих разреда наше школе посетили су позориште Академија 28 и погледали представу „Викиншка потера“. Учествовали су веома забавном и занимљивом путавању кроз време.


У посети Педагошком музеју

Ученици 4/2 посетили су 26. марта 2019. Педагошки музеј. У обилазак их је повела учитељица Милана Ђурић. Ученици су одушвљено слушали о историји и развоју школе у Србији од давних дана до данас. Водич их је провео кроз значајне и бројне експонате вешто указујући на њихову вредност.

Сазнај више →
Нaционална дечија линија „НАДЕЛ“ гост Ученичког парламента

Представници Националне дечије линије „Надел“ гостовали су 28. марта 2019. у нашој школи на позив Ученичког парламента. Одржали су предавање о услугама које ово удржење пружа деци. Нарочито је истакнута поверљивост и анонимност корисника СОС телефона. Сазнај више...


„Десанкини“ џудисти освојили Републичко злато

Џудисти наше школе ове школске године постигли су велики успех: поред десет медаља на градском такмичењу, Татјана Петровић 5/1 и Борис Рутовић 6/1 освојили су златну медаљу на Републичком такмичењу.

Поред Татјане и Бориса, добитници награда са градског такмичења су и Вељко Варничић 4/4, Ненад Петровић 2/3, Нина Маринковић 2/2, Михајло Крстић 6/1, Никола Обрадовић 5/2, Стефан Стошић 4/4, Андријана Бабић Станисављевић 3/1 и Лука Дамјановић 1/3.

Честитамо свим спортистима и наставницима велики успех!


Ученици 6/3 учесници „Студија знања“, емисије РТС-а

Као добитници треће награде на конкурсу „Тимски дух мог одељења“, који је организовао MCF MegaCom Film, ученици 6/3 имали су прилику да заједно са представницима „Креатополиса“ учествују у снимању емисије РТС-a „Студио знања“. Тема ове емисије била је „Јесмо ли сви једнаки?“.

На позив представника „Креатополиса“, дванаесторо ученика учествовало је у креативним играма у којима су показали тимски дух.

Предавање ватрогасаца

Представник Ватрогасног савеза општине Вождовац одржао је 20. марта 2019. године предавање о изазивачима пожара, опасностима, превенцији и начинима поступања у критичним ситуацијама ученицима 6/3. Уз јасну презентацију и мноштво доживљених ситуација, ученици су се уверили у значај ове службе и научили како реаговати у случају пожара.


„Мали Пјер“ 2019. припао „Десанки“

У овогодишњу конкуренцију ушло је преко 250 радова са општине.

Ауторима најбољих карикатура, уз пригодан програм, награде су уручене 28. фебруара у Библиотеци-галерији „Бранко Миљковић“. Ови радови представљаће нашу општину на државном конкурсу, чија се завршница очекује крајем априла.


Ученици 7/3 одговорни за своју планету

На часу одељенског старешине 17. марта 2019. ученици 7/3 очистили су школско двориште, прикупили рециклажни отпад, разврстали га и правилно одложили. Њихов одељенски старешина је Анита Ивовић, наставница физичког васпитања.

Хвала им што су нам дали пример одговорног понашања према својој животној средини!


Трећа награда за „Десанку“

Шта мислите: да ли 6/3 воли школу?

Ученици 6/3 (одељенски старешина Биљана Кнежевић) освојили су трећу награду на конкурсу „Тимски дух мог одељења“, који је организовао MCF MegaCom Film поводом филма „Ко се боји вука још 2“ и освојили вредну награду: ваучер за сваког ученика за креативну радионицу по избору у „Креатополису“.

Одељенска заједница је снимила филм „Шта мислите: да ли 6/3 воли школу“ у којем су показали свој тимски дух. Филм можете погледати на школском каналу.

Обраду филма урадио је Лазар Јеличић, члан Фото секције и бивши ученик наше школе.


 

Одржано предавање МУП-а Звездара
о насиљу у школи

Представник МУП-а Звездара одржао је 27. фебруара 2019. ученицима 6/3 веома корисно и занимљиво предавање о насиљу у школи. Информисао их је о облицима насиља који се најчешће врше/доживљавају у школској средини, као и о ономе што ученици треба да предузму како би спречили насиље или уколико га доживе.

Ученици су показали велико интересовање за примере из праксе нашег предавача.


ЕКО КВИЗ - "Прљаво или чисто није исто"

ченици наше школе учествовали су на такмичењу „Еко-квиз", које је одржано у петак 11.1.2019. у просторијама дирекције ЈКП „Градска чистоћа". Ученици су показали одлично знање на питања из екологије, док су се слабије снашли у играма из области рециклаже.

Циљ „Еко-квиза"је подизање нивоа свести основаца о значају очувања животне средине и нивоа информисаности о рециклажи и екологији.

Координатор „Еко квиза“ је наставница биологије Јасмина Ружичић.


Акција Црвеног крста "Један пакетић, много љубави"

Као и претходних година, наша школа је учествовала у акцији Црвеног крста Звездаре "Један пакетић, много љубави". Ученици су још једном показали да су хумани, да имају велико срце и разумевање за своје вршњаке, који су болесни или без родитељског старања, па су припремили за њих новогодишње пакетиће.

У акцији су учествовали ученици 5/2, 5/4 и 7/1. Пакетићи су предати активистима Црвеног крста 20.12.2018. године.

Руководилац Црвеног крста у нашој школи је наставница биологије Јасмина Ружичић.

Архива вести