Родитељ-анестезиолог: „Цигарета је отров“

На часу одељенског старешине 3/1 угостило је 3. јуна 2019. родитеља-предавача Ивану Радић, анестезиолога, која је упознала ученике са штетним дејством цигарета, уз осврт и на оснале болести зависности: алкохол, дрогу, коцкање и интернет. Након предавања уследила је и дискусија, иако су ученици већ у току предавања имали бројна подпитања.

Одељенски старешина 3/1 је Даница Станисављевић.

Предавање „Цигарета је отров“ отпочело је темом како дишемо и шта све штети нормалном раду наших плућа.

Ученици су сазнали много више детаља о штетности никотина (свака цигарета смањује живот за 15 минута, ствара зависност, ствара осећај задовољства, спречава довод кисеоника...). Цигарете изазивају следеће болести: упале, промене на крвним судовима, промене на кожи и зубима, рак гласних жица, рак плућа... Најчешћи разлози зашто млади не успевају да одоле цигаретама су радозналост, тренд и утицај окружења у ком живе (породица).

Поражавајући је податак да су родитељи пушачи све бројнији.Ученици су кроз дискусију предлагали начине како би могли да утичу на родитеље да оставе цигарете и почну нови, здравији начин живота.

На крају, посебно занимљив део предавања био је и зависност од интернета. Ученици су мање дискутовали, а више проналазили начине да оправдају време које проводе у игрању игрица.

Предавање је било веома поучно, а мама-предавач се потрудила да укључи ученике у дискусију и спозна колико су упознати са претњама модерног доба у ком живе.