Информације везане за наставу и ваннаставне активности ученика

Обавезни уџбеници

1. разред1 2. разред 3. разред 4. разред 5. разред 6. разред 7. разред 8. разред

1 Уџбеник за почетно читање и писање биће објављен накнадно.


Блогови – помоћ при учењу

Уколико желите да допуните своје знање из неког предмета или надокнадите пропуштено градиво, помоћ и додатне информације можете пронаћи и на блоговима наставника школе.

  • Наставник Владимир Стојановић на свом блогу Tехничко и информатичко образовање нуди корисне информације у вези са редовном наставом и секцијом Ардуино.
  • Наставница Тања Плазинић на блогу Географија за тебе нуди обиље материјала за учење и игрица за вежбање, као и занимљивости са часова. Наравно, ту су и географске занимљивости.
  • Наставница Биљана Кнежвић на блогу Српски, мој језик објављује корисне информације за свакодневни рад и савете, представља ученика недеље-месеца, као и матирајал за учење са игрицама за вежбу.
Међусобне посете часовима
Квизом до забаве и знања

У оквиру међусобне посете часовима Тамара Живковић, наставница математике, посетила је 19. новембра 2019. час српског језика у 6/1, који је одржала наставница Биљана Кнежевић. На овом часу ученици су групним радом утврдили знање о гласовним променама.

Сазнај више


Играчке као наставно средство - На часу енглеског језика

Ученици 3/3 доказали су своју креативност: за час енглеског језика на коме су 12. новембра 2019. обрађивали лекцију „Toys from rycicled matirials“, припремили су мноштво играчака од рециклираног материјала и уз њихову помоћ научили нове речи.

У уводном делу часа ученици су презентовали своје радове израђене у групи и увежбали употребу речи и граматичких правила.

У главном делу часа разговарали су о замишљеном „pen friend-u“, коме су описивали своју играчку.

У завршном делу часа попуњавали су своје радне свеске и утврђивали пређено градиво.

Организатор овог занимљивог часа је наставница енглеског језика Наташа Веселиновић.

Најуспешнији радови „Мој робот“ и „Моја ракета“ изложени су на Фестивалу креативне рециклаже.

Маникир – ликовна радионица

На часу ликовне културе 5. новембра 2019. ученице 6/3 прошле су кроз малу маникир-радионицу са наставницом Мирјаном Фуштић. Њихов задатак био је да осликају орнаменте на ноктима.


Отпочео „Велики лов на биљке“

Наша школа учествује у међународном пројекту „Велики лов на биљке“, који је уведен у међународни програм Еко-школа. Краљевски ботанички врт „Кју“ покренуо је овај пројекат поводом двестоте годишњице рођења Чарлса Дарвина, поодстичући децу да истражују свет природе око себе и критички размишљају. Овај пројекат подржава Toyota Fond за Европу. Намењен је ученицима од 5 до 11 година. За сваки узраст осмишљен је одговарајући план рада.

Наша школа је укључила у рад пројекта ученике од другог до петог разреда (Дарвивнови мислиоци, сакупљачи, истраживачи и детективи за биљке). Наставници М. Милинковић, Д. Павловић, И. Богдановић, Г. Радивојевић, Ј. Трифуновић, Ј. Чедић и М. Богићевић водиће своје мини пројекте у току школске 2019/20. године.

Прва фаза пројекта обављена је почетком октобра успешно: извршено је мапирање дворишта, а групе у складу са својим задацима настављају јесењи истраживачки рад.

Више о овом пројекту и задацима можете сазнати овде.


Скице дворишта


Мапирање


Ликовна колонија за децу са посебним потребама

Ликовна колонија чланова Удружења за помоћ мнро „Бисер“ из Србобрана, чији је координатор била Мирјана Фуштић, наставник ликовне културе наше школе и члан Арт центра из Београда, одржана је 24. октобра 2019. на салашу Татић у Турији. Ова колонија посвећена је раду са децом са посебним потребама. Тема је била „Птице и природа“. Полазници су на унапред припремљеним дрвеним предлошцима птица цртали своју представу птице и природе.

Више о овом догађају можете видети на нашем јутјуб каналу.

Угледни час у 2/3 - „Неко живи у селу, а неко у граду“

Учитељица Достана Павловић одржала је 7. октобра 2019. године у 2/3 угледни час из предмета Свет око нас. На том часу ученици су на занимљив начин утврђивали своје знање о наставној јединици „Неко живи у селу, неко у граду“. Да час буде успешнији, помогли су и ученици петог разреда са својом игром „Туристички водич“.

Часу су присутвовали педагог Лидија Влајковић, наставница енглеског језика Наташа Веселиновић и учитељице Даница П. Станисављевић, Горана Радивојевић и Марија Милинковић.

Сазнај више о о овом занимљивом часу....


Позориште сенки у 2/3

Тијана Јанковић, наша бивша ученица – глумица „Пан театра“, одржала је 12. септембра 2019. у 2/3, чији је учитељ Достана Павловић, на часу ликовне културе драмску радионицу „Позориште сенки“.

Ученици су правили лутке од папира помоћу којих су иза осветљеног платна изводили представу. С обзиром да је циљ радионице развијање маште, тимског рада и стваралачких способности, ученици су, до су се сенке кретале, говорили текст бајки осмишљених на самом часу у групном раду. Садржај радионице је осмишљен веома добро, па су сви ученици били активни.

Овај пројекат-радионицу одобрио је ГО „Звездара“.

Захваљујемо се нашој Тијани на оваквом занимљивом искуству!


Свирамо на инструментима од рециклажног материјала

Рециклажни реп
Јавни час музичке културе, на коме су представљени резултати рада свих ученика петог разреда у оквиру пројекта „Одговоран за своју планету 2“, одржан је у Музичком кабинету 24. јуна 2019. Родитељи и ученици на мини-концерту чули су извођење песама „Ћај, Ћиро“, „Дед поиграј, медо“ и „Рециклажни реп“ на металофону и инструментима од рециклажних инструметана. Концерт је пратила и изложба инструмената.

Координатор овог јавног часа и организатор музике је наставница музичке културе Гордана Поповић.

Сазнај више о „Рециклажном репу“ и изложби...

Угледни час из енглеског језика

Угледни час из енглеског језика одржан је 13.6.2019. године у 1/3. Комбинованом методом реализована је наставна јединица Систематизација градива. Координатор овог часа је наставница Александра Ђорђевић.

Часу су присуствовали учитељица 1/3 Достана Павловић, психолог школе Ивана Радаковић и наставник енглеског језика Наташа Веселиновић.

Сазнај више о овом часу на коме је владало добро расположење...

Колико је времена потребно за разградњу материјала – петаци истражују

Током јуна 2019. у оквиру пројекта "Одговоран за своју планету 2" на часовима географије, петаци су истраживали колико је потребно да се одређени материјали разграде у природи. Након завршеног истраживања, направили су еколошки путоказ који је постаљен на пано Еко школе.

Циљ овог истраживања и постављања паноа је подизање еколошке свести код ученика млађих и старијих разреда. Ученици ће овако много боље увидети значај рециклаже и стећи одговорно понашање према рециклажном отпаду.

Координатор ових часова је наставница географије Тања Парезановић.

Час конверзације на додатној настави енглеског језика

Разговор који пуно значи...

У оквиру часова додатне наставе и пројекта родитељ-сарадник предавач, ученици од петог до седмог разреда 11. јуна 2019. имали су прилику да присуствују часу конверзације где нам је гост био Daniel Bridgers, наставник физичког васпитања у DC Public Schools, Washington, District of Columbia, изворни говорник енглеског језика.

Сусрет трајао је два школска часа, у току којих се разговарало на разне теме из свакодневног живота (музика, школе, филмови, слободно време, храна и слично). Ученицима је посебно занимљиво било да чују утисак нашег госта о Србији и Београду, као и свим културолошким разликама које постоје између наше две земље. Заинтересованост наших ученика за овакав вид часова била је велика, а овом приликом су показали заиста завидан ниво познавања страног језика и сјајну вештину комуникације.

Координатор овог часа је Александра Ђорђевић, наставник енглеског језика.

Дигитално, практично, теоријско и игролико - огледни час из техничког и технологије у 6/4

Наставница техничког и технологије Драгана Радека одржала је 6. јуна 2019. угледни час у 6/4. У оквиру наставне теме „Конструкторско моделовање“ реализована је наставна јединица Материјали и моделовање. Циљ овог часа био је да се кроз низ активности обнови и увежба градиво шестог разреда.

Ученици су радили у групном раду, приликом обнављања и увежбавања коришћене су дигиталне вештине, а било је и практичног рада. Уз развијање такмичарског духа, ученици су морали и да сарађују међусобно и помажу једни другима.


„Одговоран за своју планету“ – пројектна настава за петаке

Сви ученици петог разреда школске 2018/2019. године научиће како да буду одговорни према својој непосредној околини, шта је (не)одговорно понашање, како да поново употребе материјале и смање загађење планете. Ученици ће оснаживати своје компетенције на свим часовима редовне наставе, као и слободних и ваннаставних активности.

Пројектна настава „Одговоран за своју планету“ наставак је прошлогодишњих ваннаставних активности под истим именом, које су награђене на конкурсу „Примери успешних ваннаставних активности у основним и средњим школама и васпитних активности у домовима ученика у Србији“ Завода за унапређивање образовања и васпитања.

Збирни извештај →
Покажи шта знаш и умеш у спорту!

У четвртак 16. маја 2019. године ученици III-2 и III-4 разреда са учитељицама Јасмином Трифуновић и Бојаном Зечевић реализовали су Показни час спорта. Ученици су имали велику жељука да покажу којим спортом се баве: говорили су о спорту који тренирају, опреми коју користе, правилима и освојеним медаљама.

Час је протекао у спортском духу - са поздравима и аплаузима за овај начин рада.

Бити посластичар и бомбонџија – угледни час из Народне традиције

Угледни час из Народне традиције у 3/4 одржала је 7. маја 2019. године учитељица Бојана Зечевић.

Циљ часа је био да се ученици упознају са занатом посластичара и бомбонџија и да развију интересовање за овај занат и предузетништво кроз стављање ученика у позицију посластичара. Ученици су истраживали ову тему и откривали своја интересовања и способности радећи у групама.


Недеља дигиталних вештина

У оквиру оснаживања дигиталних компетенција наставника и ученика, у нашој школи се посебно инсистира на њиховом увођењу у свакодневну наставу. Због тога је „Недеља дигиталних вештина“ у нашој школи ове године одржана у последњој недељи марта и првој недељи априла.

Шта знамо о Николи Тесли?

На часу српског језика 16.4.2019. ученици 5/1 и 5/3 стекли су уз помоћ QR кодова нова знања о Николи Тесли, изучавајући занимљиве податке из Теслиног живота и бурном историјом његове заоставштине све до оснивања музеја у Београду. Координатор часова је Биљана Кнежевић.
Сазнај више...

Желите ли да постанете средњошколац?

У оквиру часа одељенске заједнице 5.4.2019. ученици 8/3 вежбали су за полагање мале матуре на веома забаван начин: инсталирали су на својим мобилним телефонима преко (google play usluge) апликацију "Желите ли да постанете средњошколац?“ и забавно учење је почело! Координатор овог часа је одељенски старешина Мирјана Богићевић.
Сазнај више...

Недеља дигиталних вештина на часовима технике

Сви ученици од петог до осмог разреда на часовима техничког и технологије од 28. марта до 3. априла, у оквиру тематске настава која је посвећена јачању дигитланих вештина, остварили су предвиђене исходе - подсетити су се како је неопходно правилно и безбедно користити ИКТ уређаје и користили их у образовне сврхе. Ученици су учитавали qr кодовима едукативне игрице и тако оснаживали своје знање на забаван начин. Координатор ових часова је наставница техничког и технологије Драгана Радека.
Сазнај више...

Кодови на хемији

Ученици 8/2 и 8/4 на часу хемије употребили су своје дигиталне способности 2.4.2019. и обновили градиво из хемије. Користећи мобилни телефон и апликацију QR-kod скенирали су постављене садржаје - питања везана за алкохоле и карбоксилне киселине. До решења задатака могло се доћи коришћењем различитих техника, од повезивања и заокруживања до квиза „милионер“(тачан одговар отвара следеће поље са питањем). Координатор овог часа је наставница хемије Душанка Јочић.
Сазнај више...

Лоза Немањића – угледни час из природе и друштва у 4/2

Учитељица Милана Ђурић одржала је угледни час „Немањићи“ у оквиру тематског дана.
Ученици су употребили разноврсне дигиталне алате: од игре откривалице у пауер поинту (уводни део часа), преко анимације – задатка у алату Скреч и слагању слагалице (главни део часа), до провере наученог у алату Пликерс (завршни део часа).
Сазнај више...

Уз дигитални уџбеник и дигиталне вештине на часу географије

У периоду од 1. до 7. априла у одељењима 5/1, 5/2, 5/3, 5/4, 8/2 и 8/4 одржан је по један час посвећен информационим технологијама. Главну улогу у реализацији ових часова имали су ученици уз коришћење дигиталног уџбеника и програмираних задатака, израдом пауер поинт презентације и представљањем садржаја, као и употребом интерактивне неме карте. Координатор ових часова је наставница географије Тања Парезановић.
Сазнај више...

People at work

На часу енглеског језика 26. марта 2019, ученици 4/1 и 4/3 радили су презентацију у Power Point-у. Тема је била „People at work“. Координатор овог часа је наставница енглеског Наташа Веселиновић.
Сазнај више...

Гугл мапе у настави географије

Ученици 6/4 на часу географије 17.04.2019. припремили су презентацију о Уједињеном Краљевству Велике Британије и Северне Ирске. Како би боље и занимљивије представили ову земљу, ученици су користили апликацију Google Maps. Координатор овог часа је наставница географије Снежана Трнавац.
Сазнај више...

Ера дигитализације – колико смо угрожени?

На часу биологије 1.4.2019. одржано је предавање на тему "Болести које настају као последица дуготрајног коришћења компјутера". Презентацију је одржала Весна Илић из 7/2. Предавање је било корисно,занимљиво, ученици су заинтересовано пратили излагање, по завршетку су постављали питања. Координатор овог часа је наставница биологије Јасмина Ружичић.
Сазнај више...


Предмети
и подршка у учењу


Едмодо - учење на даљину

Школска библиотека

Смернице за учење

Стилови и технике учења

Српски језик

Енглески језик

Руски језик

Историја

Географија

Техничко