Информације везане за наставу и ваннаставне активности ученика

Обавезни уџбеници

1. разред1 2. разред 3. разред 4. разред 5. разред 6. разред 7. разред 8. разред

1 Уџбеник за почетно читање и писање биће објављен накнадно.


Свирамо на инструментима од рециклажног материјала

Рециклажни реп
Јавни час музичке културе, на коме су представљени резултати рада свих ученика петог разреда у оквиру пројекта „Одговоран за своју планету 2“, одржан је у Музичком кабинету 24. јуна 2019. Родитељи и ученици на мини-концерту чули су извођење песама „Ћај, Ћиро“, „Дед поиграј, медо“ и „Рециклажни реп“ на металофону и инструментима од рециклажних инструметана. Концерт је пратила и изложба инструмената.

Координатор овог јавног часа и организатор музике је наставница музичке културе Гордана Поповић.

Сазнај више о „Рециклажном репу“ и изложби...

Угледни час из енглеског језика

Угледни час из енглеског језика одржан је 13.6.2019. године у 1/3. Комбинованом методом реализована је наставна јединица Систематизација градива. Координатор овог часа је наставница Александра Ђорђевић.

Часу су присуствовали учитељица 1/3 Достана Павловић, психолог школе Ивана Радаковић и наставник енглеског језика Наташа Веселиновић.

Сазнај више о овом часу на коме је владало добро расположење...

Колико је времена потребно за разградњу материјала – петаци истражују

Током јуна 2019. у оквиру пројекта "Одговоран за своју планету 2" на часовима географије, петаци су истраживали колико је потребно да се одређени материјали разграде у природи. Након завршеног истраживања, направили су еколошки путоказ који је постаљен на пано Еко школе.

Циљ овог истраживања и постављања паноа је подизање еколошке свести код ученика млађих и старијих разреда. Ученици ће овако много боље увидети значај рециклаже и стећи одговорно понашање према рециклажном отпаду.

Координатор ових часова је наставница географије Тања Парезановић.

Час конверзације на додатној настави енглеског језика

Разговор који пуно значи...

У оквиру часова додатне наставе и пројекта родитељ-сарадник предавач, ученици од петог до седмог разреда 11. јуна 2019. имали су прилику да присуствују часу конверзације где нам је гост био Daniel Bridgers, наставник физичког васпитања у DC Public Schools, Washington, District of Columbia, изворни говорник енглеског језика.

Сусрет трајао је два школска часа, у току којих се разговарало на разне теме из свакодневног живота (музика, школе, филмови, слободно време, храна и слично). Ученицима је посебно занимљиво било да чују утисак нашег госта о Србији и Београду, као и свим културолошким разликама које постоје између наше две земље. Заинтересованост наших ученика за овакав вид часова била је велика, а овом приликом су показали заиста завидан ниво познавања страног језика и сјајну вештину комуникације.

Координатор овог часа је Александра Ђорђевић, наставник енглеског језика.

Дигитално, практично, теоријско и игролико - огледни час из техничког и технологије у 6/4

Наставница техничког и технологије Драгана Радека одржала је 6. јуна 2019. угледни час у 6/4. У оквиру наставне теме „Конструкторско моделовање“ реализована је наставна јединица Материјали и моделовање. Циљ овог часа био је да се кроз низ активности обнови и увежба градиво шестог разреда.

Ученици су радили у групном раду, приликом обнављања и увежбавања коришћене су дигиталне вештине, а било је и практичног рада. Уз развијање такмичарског духа, ученици су морали и да сарађују међусобно и помажу једни другима.


„Одговоран за своју планету“ – пројектна настава за петаке

Сви ученици петог разреда школске 2018/2019. године научиће како да буду одговорни према својој непосредној околини, шта је (не)одговорно понашање, како да поново употребе материјале и смање загађење планете. Ученици ће оснаживати своје компетенције на свим часовима редовне наставе, као и слободних и ваннаставних активности.

Пројектна настава „Одговоран за своју планету“ наставак је прошлогодишњих ваннаставних активности под истим именом, које су награђене на конкурсу „Примери успешних ваннаставних активности у основним и средњим школама и васпитних активности у домовима ученика у Србији“ Завода за унапређивање образовања и васпитања.

Збирни извештај →
Покажи шта знаш и умеш у спорту!

У четвртак 16. маја 2019. године ученици III-2 и III-4 разреда са учитељицама Јасмином Трифуновић и Бојаном Зечевић реализовали су Показни час спорта. Ученици су имали велику жељука да покажу којим спортом се баве: говорили су о спорту који тренирају, опреми коју користе, правилима и освојеним медаљама.

Час је протекао у спортском духу - са поздравима и аплаузима за овај начин рада.

Бити посластичар и бомбонџија – угледни час из Народне традиције

Угледни час из Народне традиције у 3/4 одржала је 7. маја 2019. године учитељица Бојана Зечевић.

Циљ часа је био да се ученици упознају са занатом посластичара и бомбонџија и да развију интересовање за овај занат и предузетништво кроз стављање ученика у позицију посластичара. Ученици су истраживали ову тему и откривали своја интересовања и способности радећи у групама.


Недеља дигиталних вештина

У оквиру оснаживања дигиталних компетенција наставника и ученика, у нашој школи се посебно инсистира на њиховом увођењу у свакодневну наставу. Због тога је „Недеља дигиталних вештина“ у нашој школи ове године одржана у последњој недељи марта и првој недељи априла.

Шта знамо о Николи Тесли?

На часу српског језика 16.4.2019. ученици 5/1 и 5/3 стекли су уз помоћ QR кодова нова знања о Николи Тесли, изучавајући занимљиве податке из Теслиног живота и бурном историјом његове заоставштине све до оснивања музеја у Београду. Координатор часова је Биљана Кнежевић.
Сазнај више...

Желите ли да постанете средњошколац?

У оквиру часа одељенске заједнице 5.4.2019. ученици 8/3 вежбали су за полагање мале матуре на веома забаван начин: инсталирали су на својим мобилним телефонима преко (google play usluge) апликацију "Желите ли да постанете средњошколац?“ и забавно учење је почело! Координатор овог часа је одељенски старешина Мирјана Богићевић.
Сазнај више...

Недеља дигиталних вештина на часовима технике

Сви ученици од петог до осмог разреда на часовима техничког и технологије од 28. марта до 3. априла, у оквиру тематске настава која је посвећена јачању дигитланих вештина, остварили су предвиђене исходе - подсетити су се како је неопходно правилно и безбедно користити ИКТ уређаје и користили их у образовне сврхе. Ученици су учитавали qr кодовима едукативне игрице и тако оснаживали своје знање на забаван начин. Координатор ових часова је наставница техничког и технологије Драгана Радека.
Сазнај више...

Кодови на хемији

Ученици 8/2 и 8/4 на часу хемије употребили су своје дигиталне способности 2.4.2019. и обновили градиво из хемије. Користећи мобилни телефон и апликацију QR-kod скенирали су постављене садржаје - питања везана за алкохоле и карбоксилне киселине. До решења задатака могло се доћи коришћењем различитих техника, од повезивања и заокруживања до квиза „милионер“(тачан одговар отвара следеће поље са питањем). Координатор овог часа је наставница хемије Душанка Јочић.
Сазнај више...

Лоза Немањића – угледни час из природе и друштва у 4/2

Учитељица Милана Ђурић одржала је угледни час „Немањићи“ у оквиру тематског дана.
Ученици су употребили разноврсне дигиталне алате: од игре откривалице у пауер поинту (уводни део часа), преко анимације – задатка у алату Скреч и слагању слагалице (главни део часа), до провере наученог у алату Пликерс (завршни део часа).
Сазнај више...

Уз дигитални уџбеник и дигиталне вештине на часу географије

У периоду од 1. до 7. априла у одељењима 5/1, 5/2, 5/3, 5/4, 8/2 и 8/4 одржан је по један час посвећен информационим технологијама. Главну улогу у реализацији ових часова имали су ученици уз коришћење дигиталног уџбеника и програмираних задатака, израдом пауер поинт презентације и представљањем садржаја, као и употребом интерактивне неме карте. Координатор ових часова је наставница географије Тања Парезановић.
Сазнај више...

People at work

На часу енглеског језика 26. марта 2019, ученици 4/1 и 4/3 радили су презентацију у Power Point-у. Тема је била „People at work“. Координатор овог часа је наставница енглеског Наташа Веселиновић.
Сазнај више...

Гугл мапе у настави географије

Ученици 6/4 на часу географије 17.04.2019. припремили су презентацију о Уједињеном Краљевству Велике Британије и Северне Ирске. Како би боље и занимљивије представили ову земљу, ученици су користили апликацију Google Maps. Координатор овог часа је наставница географије Снежана Трнавац.
Сазнај више...

Ера дигитализације – колико смо угрожени?

На часу биологије 1.4.2019. одржано је предавање на тему "Болести које настају као последица дуготрајног коришћења компјутера". Презентацију је одржала Весна Илић из 7/2. Предавање је било корисно,занимљиво, ученици су заинтересовано пратили излагање, по завршетку су постављали питања. Координатор овог часа је наставница биологије Јасмина Ружичић.
Сазнај више...


Прваци на угледном часу – свет животиња око нас

Наташа Јовановић, учитељица 1/4 одржала је 4. априла 2019. угледни час из предмета Свет око нас. Тема часа била је обнављање знања о животињама. Циљеви – оспособити ученике да уочавају и именују животиње, уочавати сличности и разлике међу њима, као и користи које човек има од животиња, остварени су. Час је реализован групним обликом рада и игровном методом на задовољство малишана.

Часу су присуствовале директорка Катарина Стјепановић, педагог Лидија Влајковић и учитељица Бојана Зечевић.

Сазнај више →


Чувари природе промовишу здраву храну

Ученици 6/2, који похађају предмет Чувари природе као изборни, имали су 22. марта 2019. веома занимљив час на коме су се бавили здравом исхраном.

Заједно са наставницом Снежаном Трнавац припремили су код куће разноврсну здраву храну: воће, салате од поврћа, маслине, житарице, специјалне врсте хлеба. На часу разговарали о значају разноврсте исхране и грицкали оно што су донели.

На крају часа сви су закључили да је оваква настава корисна и укусна, па ће је поновити веома брзо!


У сусрет Дану планете

Ученици 4/3 припремили су се за обележавање Дана планете 22. април. На часу ликовне културе 15. марта 2019. цртали су нашу плаву планету Земљу, а изложбу су направили у својој учионици.

Учитељ 4/3 је Љиљана Опачић.


„Сумњиво лице“ – угледни час у 8/3

У одељењу 8/3 одржан је 12. марта 2019. угледни час из српског језика. На иновативан и креативан начин успешно је обрађена наставна јединица „Сумњиво лице“ Бранислава Нушића. Овај час одржала је наставница Славица Ћуковић.

Сазнај више →

Пројектна настава - први разред

ченици првог разреда похађају часове пројектне наставе са темом „Здрава храна“. На свим одржаним часовима били су веома заинтересовани и мотивисани да учествују у свим радионицама и играма које су организоване. Веома сликовито су описивали и сликали разне врсте воћа и поврћа, играли игрице погађања и склапања делова у целину, описивали како изгледа које воће и поврће, зашто је здраво и када га треба јести. У пројектну наставу укључили су се и наши експерти – родитељи.

Више о појединачним активностима сазнај овде...


Дан науке у "Десанки"

У нашој школи 26. децембра 2018. одржан је веома успешно још један Дан науке. Ученици свих разреда, родитељи и предшколци могли су да виде шеснаест радионица и много више научних експеримената и изложбених поставки. Посетиоци и извођачи могли су да се на забаван начин увере у законе природе и науче много тога.

Органиизатори су Ивана Радичевић, помоћница директора, и Тања Парезановић, наставница географије.

Биологија

У кабинету биологије експериментима је руководила наставница Мирјана Богићевић. Уз помоћ својих асистената показала је како стабло проводи воду све до цветова, како се одвија бесполно и полно размножавање, скелеп бескичмењака и модел од жице великог мозга.

Биологија

У експерименталној радионици коју је водила наставница биологије Јасмина Ружичић, посетиоци су могли да се својим очима увере да у издахнутом ваздуху има угљен-диоксида, да у листовима има хлорофила и да се квасац размножава бесполно. Ове веома занимљиве експерименте изводили су ученици 5/2 и 5/4 под будним оком своје наставнице.

Хемија

На Дану науке 2018. у кабинету хемије могао се пробати "хемијски коктел", "дух из боце" је испуњавао жеље најмлађим посетиоцима, "уплашени сумпор и бибер" бежали су од молекула детерџента, добијен је "гас за гашење свеће" – превентива пожару, шљокичави "љигавац" се преносио из руке у руку, а све се завршило украшавањем "новогодишње хемијске јелке".
Организатор ових експеримената била је наставница хемије Душанка Јочић.

Ардуино секција

Техничка секција (Ардуино секција) излагала је резултате свог рада у холу испред кабинета техничког. Наставник Владимир Стојановић и чланови секције показали су роботе конструисане у школи. Они су њима руковали бежичним путем преко мобилног телефона, играли се „ на голиће“, показали транспортну роботску руку и роботића Тротобота (троточкаша). Показали су и како изгледа лајт-шоу који су направили уз помоћ лед-лампица, семафор и „бесконачно огледало“.
Ученици су могли из прве руке да се увере како је лако конструисати, односно „склопити“ једноставан роботић, којем се касније може надоградити и проширити функционалност.

Техничко и технологија

У холу наше школе у оквиру Дана науке 2018. постављена је изложба радова ученика петог и шестог разреда претходних генирација, али и садашњих. Ову изложбу поставили су наставница Драгана Радека и ученице шестог разреда Катарина Павловић, Кристина Миловановић, Ивона Тодоровић и Елена Марковић (Фотографије са изложбе).

Техничко и технологија

У учионици техничког и технологије ученици су се упознали са електромагнетизмом преко огледа који су показали како ради генератор електричне енергије, како се открива електромагнетно поље, како ради електромагнетна дизалица, изгледа најједноставнији мотор и како је радио електромагнетни топ за време Првог светског рата.
Ученици-демонстратори уз помоћ наставника Владимира Стојановића показали су како се електрична енергија трансформише у топлотну уз помоћ графита и „електричним резбарским луком“.
Посетиоци су могли да виде дејство и принцип рада електромагнетног поља, као и његову примену у свакодневном животу, као и како струја може да се створи трошењем механичке енергије и искористити се приликом обављања неког посла (мотор/кретање, грејање/сечење).

Српски језик

Ученици старијих и млађих разреда учествовали су у радионици „Да ли знаш када те лажу?“, коју је припремила наставница српског језика Биљана Кнежевић уз помоћ ученика 6/3. Неки ученици показали су се као заиста пажљиви слушаоци, па су успевали да препознају када неко лаже или говори истину. Одговори групе бележени су уз помоћ пликерс апликације. Након експеримента и показаних резултата ученицима је приказан краћи филм у коме су добили неколико корисних савета како да разоткрију лаж.
За наше најмлађе посетиоце припремили смо у прилогу листић-бојанку са ове радионице.

Енглески језик

У кабинету за енглески језик ученици су правили лажни снег (fake snow), израђивали честитке са ликом Рудолфа, пахуљице од штапића за уши, правили Деда Мраза (Santa Claus) и новогодишњу јелку (Christmas tree), а допао им се и Снешко Белић од пластичних чаша. Док су се забављали правећи нешто по свом избору, слушали су новогодишње и божићне песмице на енглеском језику. Ученици су проширили свој речник, слушали инструкције и објашњења на енглеском и обновили још много тога из градива. Ове радионице осмислиле су наставнице Светлана Милентијевић и Александра Ђорђевић, а у извођењу су им помагали веома одговорно ученици-асистенти.

Новинарска секција

Чланови Новинарске секције уз подршку свог руководиоца наставнице Биљане Кнежевић и овог пута били су активни, одговорни и професионални. Сваки члан је добио задужење да прати извођење експеримената у одређеној учионици, фотографише најзанимљивије тренутке и сними филм извођења самог експеримента. Након тога морали су да начине избор фотографија и доставе оне најуспешније, које су објављене на школском сајту. Последњи задатак био је писање вести/извештаја о експериментима које су пратили за школски часопис-сајт „Сусрети“.

Географија

За Дан науке у кабинету географије изведено је чак девет експеримената! Ученици су могли да виде зашто долази до глобалног загревања, зашто је лакше пливати у сланој води, како долази до спирања тла, ротације Земље, како се шири космос, како настају планине и ерупцију вуклана. Најмлађи су израђивали макете фосила, а најзанимљивије за све посетиоце било је виртуелно путовање Сунчевим системом.

Математика

У кабинету математике ученици и предшколци могли су да решавају математичке загонетке. Једна од најзанимљивијих била је како се размрсити са само две пертле. Ученици су погађали замишљени број, откривали скривену суму, процењивали са колико најмање мерења се може открити затварач са скривеним новчићем, одређивали број Пи уз помоћ шибица, правили фигуре из равни и простора и црали уз помоћ огледала. Ове радионице организовали су наставници Баги Имре, Анђела Милетић, Тамара Живковић и Наталија Драшковић.

Физика

У кабинету физике научну радионицу организовао је наставник Никола Павловић са својим асистентима из шестог, седмог и осмог разреда. Они су уз помоћ наставних учила прошли кроз програм физике за основну школу и у пракси показаку законе механике, мерања, притиска, једносмерне струје, електростатике, оптике и осцилација.
Више о оном што је показано можете сазнати у филму

ПП служба

Кроз презентацију „Путујемо кроз свет – различити поздрави у различитим културама“ кроскултурална психологија је приближена деци.
Интерактивна презентација је садржала поздраве из петнаест култура. Током целокупне презентације деца су била активна – учествовала су у откривању разлика између поздрава и њихових значења. Презентација је имала за циљ да ученици усвоје нова знања о другим културама и сензибилишу се на разлике.

Физичко

У спортском кутку ученици су могли да се практично увере да су физика и спорт веома повезани. Наставници Анита Ивовић и Петар Ивовић изабрали су џудо, фудбал и гимнастику да подуче ученицима како могу бити успешни у спортовима примењујући познате законе физике. У томе су им помагали ученици – асистенти.

Ликовно

Уз помоћ наставнице ликовне културе Мирјане Фуштић посетиоци ликовне радионице научили су како да од рециклажног материјала (картонских ролни) направе за оловке са декоративним елементима. На радионици је било динамично и занимљиво, а ученицима млађих разреда била је нарочито занимљива, па су се због тога и дуже задржавали у њој.


Одржан угледни час из математике у 2/3

Угледни час из математике у 2/3 одржала је 7.12.2018. учитељица Марина Бајагић.

Ученици су игровном методом усвојили правило везано за замену места чинилаца. Решавали су осмосмерку, читали песму, решавали задатке који развијају логичко мишљење и закључивање и решавали задатке који су у корелацији са другим предметима. Учитељица Марина Бајагић саставила је самостално матиријал за овај час.

Часу су присуствовали директорка и педагог Школе, као и колегинице Достана Павловић, Марија Милинковић и Даница Петровић Станисављевић.


Ипак се окреће!

У петак 30.11.2018. реализован је огледни час из географије у 5/2.

Циљ часа био је утврђивање усвојеног знања о начинима кретања Земље посредством пликерс апликације. Ученици су имали задатак да одговоре на десет унапред припремљених питања о ротацији и револуцији, а на основу претходно одгледаног филма.

Погледајте опширније...


Пројектна настава из српског језика у 6/3 „Заједно смо јачи“

Ученици 6/3 у септембру и октобру школске 2018/19. учествовали су у Пројектној настави „Заједно смо јачи“ и обрадили домаћу лектиру – пет авантуристичких романа. Аутор и координатор овог пројекта је наставник српског језика Биљана Кнежевић. Јавни час на коме су показани резултати ове наставе одржан је 26. октобра 2019.

Часу су присуствовали Славица Ћуковић, наставник српског језика, Драгана Радека, наставник техничког и технологије, Светлана Милентијевић, наставник енглеског језика, директорка Катарина Стјепановић и представници ИО „Луне“.

Сазнај више о фазама пројекта и резултатима...


Предмети
и подршка у учењу


Едмодо - учење на даљину

Школска библиотека

Смернице за учење

Стилови и технике учења

Српски језик

Енглески језик

Руски језик

Историја

Географија

Техничко